www.Antmania.pl Strona Główna www.Antmania.pl
Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl

SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

-->FAQ<--        Antmania.pl        Galeria       Osób na CHAT-cie: 0

Poprzedni temat «» Następny temat
Formicarium z "przedpokojem"
Autor Wiadomość
Dominik 

Wysłany: Czw Sty 05, 2006 1:33 am   Formicarium z "przedpokojem"

Witam,

Pytanie dotyczy projektu formicarium.

Najpierw jednak kilka słów wstępu (wszystkie wymiary w mm).

Na wybiegu 1200x700x120 zamierzam podłączyć 4 gatunki mrówek (F. sanguinea, L. niger, T. caespitum, Myrmica sp. - raczej nie M. rubra, choc kto wie, ewentualnie zamiast któregoś z "maluchów" F. fusca)

Wybieg posiada półkę (vide szkic: całość), na której zamierzam ustawić 4 formicaria podłączone rurkami do areny, która będzie podświetlana, niekoniecznie podgrzewana. Dla kazdego formicarium zamierzam zrobić oddzielny "przedpokój" pomiedzy gniazdem, a rurką, no i wybiegiem. Część tego przedpokoju ma być podgrzewana, tak, aby mrówki w zalezności od potrzeb, mogły wygrzewać poczwarki itd. Powyższe rozwiązanie posiada parę ograniczeń, a mianowicie
- formicarium wraz z "przedpokojem" nie może być głębsze od półki na wybiegu (tj. może mieć max 110, półka ma 120)
- długośc łączna wszystkich formicarium z "przedpokojami" nie może przekroczyć 1200, co w praktyce oznacza dłg. jednego z nich 300, pozostałych po 200.
To w praktyce oznacza formicaria pionowe, a jako, że chcę, aby różnica poziomów pomiędzy wejściem i wyjściem z rurki była jak najmniejsza, oraz aby "przedpokoje" były w miarę nisko (ze względu na widoczność), typ "R" raczej nie wchodzi w rachubę.

Wymysliłem coś takiego (vide szkic: formicarium).
Do pierwszej z dwóch szyb (pomiędzy którymi bedzie np. korek, czy piasek) połączonych zaciskami "z" (np. biurowymi) doklejony będzie "przedpokój", do którego mrówki bedą wychodzić otworem "a" w szybie. Podłoże przedpokoju będzie wyłożone różnym materiałem, tak aby w pewnym miejscu dosięgał on otworu (np. gałązki, itp), a nawet mógł być przykryty tymże materiałem - wedle uznania mrówek ;) . Część "przedpokoju" będzie ogrzewana żarówką małej mocy "c", tak aby osiągnąć odpowiednią temp. podłoża (np. 30 st. C). Z przedpokoju zostanie poprowadzona rurka na arenę z otworami"b".

Nie pokuszę się o zrobienie formicarium samodzielnie, a zamówię u szklarza i przed zamówieniem chciałbym skonsultować parę kwestii.

1. Czy wszystkie wymienione przeze mnie gatunki dobrze znoszą formicaria pionowe?
2. Jak widać otwór "a" bedzie w dolnej części formicarium (max 30 mm od dna). Ta część będzie wilgotna,a w przypadku L. niger nawet bardzo - czy może to w czymś przyszkadzać; np. obsypywanie się piasku; jaką dac średnicę, aby piasek (np. zmieszany zgliną, czy też któryś ze "specjalnych") się nie obsypywał?.
3. Żarówka bedzie równie blisko podłoża, co szyby gniazda (ze względu na małą głebokość "przedpokoju - max 80 mm) - obawiam się, że na wewnętrznej stronie szyby będzie się zbierać rosa. Jak szczelne to formikarium zrobić? - uszczelnić wszystko slilikonem, czy np. w tylko w dolnej części, a w górnej tylko listewkami? Czy ktoś ma pomysł, jak uniknąć skraplania się tam rosy?
4. Mam nadzieję, że nawet po sklejeniu silikonem, można bedzie szyby rozłączyć - czy ktoś próbował taskich operacji?
5. Czy takie ułożenie zacisków (tylko w środkowej i górnej części) jest bezpieczne - przy pęczniejącym korku może dojść do nierównomiernych nasprężeń i pęknięcia szyby? Temu mógłbym zaradzić dając węższy "przedpokój" w stosunku do szyb, co pozwoliłoby na zamocowanie zacisków na dole -ale ograniczyło i tak mały "przedpokój".
6. Czy zabezpieczenie talk+spirytus jest wystarczające dla ww. gatunków? Jaka powinna byc grubość paska zabezpieczenia? (takie zabezpieczenie niestety bedzie ograniczało widoczność, psuło efekt estetyczny, ale miejsca na fosę nie ma, a wazeliza podobno nie zawsze się sprawdza ... eee... czuję, że z tym będzie problem)
7. Jakiej wielkości kolonia F. sanguinea może zamieszkać w gnieździe 300x200x10 (zastanawiam się na wysokością, 200, czy 300).

Wiadomo, że ciężko oczekiwać prostych jednoznacznych odpowiedzi, ale za każdą sugestię będę wdzięczny. Jeśli ktoś miałby jakieś uwagi / pomysły, bardzo proszę o radę.

Na tym etapię zamówię formicarium tylko dla F. sanguinea (reszty nie mam lub jest to bardzo mała kolonia / królowa), ale prosze o rady również dotyczące innych gatunków - myślę o tym rozwiązaniu, jako o koncepcji na całość, tj. arena + 4 gniazda).

A swoją drogą, co myślicie o takiej koncepcji?

Pozdr.,
D.

Ps. 1. Post częściowo nawiązuje do http://www.mrowki.info/forum/viewtopic.php?t=490
Ps. 2. Jeśli coś jest niejasne, z chęcią wyjaśnię :D .
Ps. 3. Sorki za błędy, ale o 1.30 w nocy nie mam specjalnie głowy do sprawdzania, a Word z korektą mi padł.

formicarium.JPG
Plik ściągnięto 113 raz(y) 22,95 KB

całość.JPG
Plik ściągnięto 96 raz(y) 22,98 KB

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   63%   14/22
radiss 
Site Admin

Wysłany: Sob Sty 07, 2006 6:01 pm   

Domiwoj, pewnie zastanawiasz się co się dzieje?? Daczego nikt nie odpisuje?? :) :) Minęło parę dni a tu nic. :)

Myślę, że wiem dlaczego .... :)

Pomysł niby nie nowy (łączenie gatunków), ale jednak bardzo nowatorski i to na tyle, że ciężko coś tu powiedzieć. :) Gdybać można, ale myślę, że jest tyyyyle możliwych scenariuszy, że nikt nie podejmie się udzielenia jednoznacznych odpowiedzi czy nawet jakichś dalej idących podpowiedzi.

Wszystko zależy w zasadzie od tempa rozwoju kolonii. Poważniejsze starcia czy jakieś bardziej zaczące roszady na tak dużej powierzchni zaczną się prawdopodobnie dopiero kiedy kolonie osiągną większą liczebność i robotnice staną się "odważniejsze".

Tetramorium jest dość ekspansywne, możliwe że zdomunuje w końcu arenę. To taki mój typ na ostatecze rozwiązanie. ;)

F. sanguinea napewno "najedzie" F.fusca i okradnie z poczwarek. :) To może być bardzo ciekawe i pouczające.

Sądze, że najwcześniej "odpadnie" z wyścigu Myrmica. Wolno się rozwija i napewno nie wytrzyma tempa. :)

L. niger słynie ze swego sprytu w potyczkach, nie jest zatem bez szans. Widziałem jednak najazd F.sanguinea na gniazdo L.niger. Co mial na celu ten najazd hmm, może to że Formica zapragnęła wziąć w posiadanie jedyny w pobliżu większy kamień (poczwarki gdzieś trzeba wygrzewać) :) pod którym gnieżdziła się już kolonia L.niger , dodam że całkiem spora. Najazd zakończył się sukcesem i Formica założyła pod kamieniem gniazdo. :)

Coż tu można jeszcze powiedzieć, hmm ... ;)

Może to żebyś koniecznie prowadził systematyczne obserwacje, wyciągał wnioski i robił notatki z rozwoju sytuacji. :) A na jesień opublikował wyniki swoich badań. :)

Życzę naprawdę owocnych obserwacji. :)

Poziom: 27 HP   4%   71/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   63%   53/83
Dominik 

Wysłany: Sob Sty 07, 2006 9:23 pm   

radiss napisał/a:
Domiwoj, pewnie zastanawiasz się co się dzieje?? Daczego nikt nie odpisuje?? :) :) Minęło parę dni a tu nic. :)

... prorok jakiś, czy cóś :D

radiss napisał/a:

Poważniejsze starcia czy jakieś bardziej zaczące roszady na tak dużej powierzchni zaczną się prawdopodobnie dopiero kiedy kolonie osiągną większą liczebność i robotnice staną się "odważniejsze".

... poczekamy... :wink:

radiss napisał/a:

Sądze, że najwcześniej "odpadnie" z wyścigu Myrmica. Wolno się rozwija i napewno nie wytrzyma tempa. :)

Taż sądzę, że Myrmica "odpadnie" pierwsza, choć ona jako jedyna będzie miała więcej, niż jedną królową ...

Dzięki :wink:

MP   100%   110/110
   EXP   63%   14/22
Dominik 

Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 2:49 pm   

Mały update, projekt formicarium trochę przerobiłem, obecnie wygląda to tak:
http://formicarium.pl/gal...ls.php?album=60
http://formicarium.pl/for...php?p=1245#1245

MP   100%   110/110
   EXP   63%   14/22
Hektor 
Moderator :)

Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 5:01 pm   

Dominik, widok zapiera dech w piersiach :wink: ...a tak na poważnie to bardzo ładne formiakrium :D .

pozdrawiam
Hektor :mrgreen:

Poziom: 24 HP   3%   40/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   76%   52/68
Mrówkolew 

Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 5:25 pm   

No rzeczywiście jest imponujące :D Na takim biurku aż chce się pracować ;)

Korekty dokonal Locutus.

Poziom: 21 HP   3%   29/996
   MP   100%   475/475
   EXP   100%   56/56
Olek
[Usunięty]

Wysłany: Sob Kwi 22, 2006 4:06 pm   

a czy to biurko się nie załamie??

Dominik 

Wysłany: Sob Kwi 22, 2006 7:16 pm   

Szyba przykrywowa ma 6 mm grubości, więc aż tak łatwo nie pęknie, choć nie zamierzam tam stawiać 6-tomowej Encyklopedii PWN :wink: .

MP   100%   110/110
   EXP   63%   14/22
Odpowiedz do tematu